Hvad Er Ampere? Forstå Amp

Pixabay -

Ampere er en måleenhed for elektrisk strøm. Ampere har symbolet A. Ampere er en såkaldt SI-grundenhed. Ampere er den konstante strøm, der opretholdes i to endeligt lange og lige parallelle led, hvor lederne har negligerbare cirkulære tværsnit, der er placeret med en meters afstand i vakuum.

Skåret lidt mere ind til benet, så er ampere målet for strømstyrken. Ampere, eller amp om man vil, er dermed ikke det samme som volt eller watt.

Sammenhænget mellem ampere, volt og watt

Ampere, volt og watt er ikke det samme, men alligevel hænger de sammen. Mens ampere angiver strømstyrken, så angiver volt spændingsforholdet. Ampere gang volt giver watt. Watt er målet for energi.

Du er dog over i milliamperetimer, mAh, når det gælder om at angive kapaciteten af et batteri. Her angiver mAh hvor lang tid, et batteri kan levere et givet antal ladninger per sekund - altså hvor mange ampere det kan levere per sekund, mens det opretholder spændingen (volt).

For mange spiller ampere ind i forhold til opladning eller strømforsyning til it-produkter. Det er især ved opladningen af mobiltelefoner og bærbare computere, at ampere kan være en stor glæde eller irritationsmoment for mange.

Her skal du se på udgangsstrømmen, der altid er angivet i ampere. Antallet af ampere angiver nemlig, hvor hurtigt din opladning sker. Oplader du via en oplader med for få ampere, så vil du oplade, at din mobiltelefon eller powerbank er længere om at lade op.

Forskellen i ampere opleves oftest, når du køber en oplader, der ikke er lavet til netop den mobiltelefon, som du forsøger at lade op. Sørg derfor altid for at din oplader har det krævede antal ampere i forhold til det, som din mobiltelefon kræver.

Tak for støtten

Vi siger til sidst tak for støtten til dette indlæg. Find et stort udvalg af moderne elektronik samt fortidsminder som en vinyl afspiller til dine gamle plader i avXpertens store udvalg.