Hvad Er Lydstyrke Målt Som?
Lyd og dens styrke måles i decibel. Decibel forkortes dB. Når lyden skal måles, så bruger man dB(A)-skalaen, som angiver selve lydens niveau og intensitet.
Lydstyrken måles her over hele det spektre af frekvenser - altså toner, som det menneskelige øre kan registrere. Det er også denne skala, der bruges, når der er tale om høreskader eller støjniveau.
Forstå dB-skalaen
Decibelskalaen begunder ved nul, hvilket er hørbarhedsgrænsen for mennesker. 30 db(A) svarer til hvisken, mens 60 dB(A) svarer til almindelig tale.
Menneskers øre opfatter ikke dybe toner på samme måde som de høje. Disse forskelle i følsomheden er der kompenceret for i dB(A)-skalaen. Det betyder, at skalaen ikke er lineær. En stigning på tre dB er dermed en fordobling af lyden. Så når du går fra 60 til 63 dB(A), så er lyden fordoblet.
Når du når op på en lyd omkring de 90-100 dB, så er det, at du når et lydniveau, der kan være skadelig for din hørelse. Det er den især, hvis du udsættes for dette lydniveau over længere tid eller gentagende gange.
Gentagende eksponering af larm giver nemlig høreskader. Selvom der er høreapparater, vil disse aldrig opveje det tab af hørelsen, som du har fået.
Det er derfor vigtigt, at du løbende passer på din hørelse og ikke udsætter dig for høje lyde. Du bør som udgangspunkt aldrig befinde dig steder, hvor lydniveauet er over 109 dB i længere end højst to minutter om dagen. Gør du det, så vil du pådrage dig en høreskade, som meget vel kan være uoprettelig, når først skaden er sket.
Vi takker for støtten
Til slut vil vi hurtigt takke avXperten for den støtte de har ydet til vores indlæg. Find et kæmpe udvalg af smart elektronik, heriblandt alt lige fra computer og gamer udstyr til smarte gadgets som fx et segboard - se here udvalget her: https://www.avxperten.dk/segboard/.