Hvad Er Resonans?

Jumpstory -

Resonans bruges oftest indenfor fysikkens verden i forbindelse med lyd. Resonans er forstærkning af lyd ved tilbagekastning fra en overflade, eller hvis der er en vibration hos en genstand i nærheden.

Resonans benyttes blandt andet i musikinstrumenter, hvor en streng svinger og forstærker tonen. Resonans er derfor, når svingninger fremkalder tilsvarende svingninger i et andet legeme eller genstand.

Eksempler på resonans

Medsvingninger er også et andet ord for resonans. Resonans udnyttes blandt andet i akustiske strengeinstrumenter via en resonanskasse. På et klaver udnyttes resonans ved via en sangbund. 

Resonanskassen på en guitar er for eksempel hullet i guitaren, mens det i blæseinstrumenter er et aflangt rør.

Resonans er dog ikke altid et ønsket fænomen. Da resonans også kan stamme fra vibrationer af genstande i nærheden, kan det blandt andet også opstå via instrumenter i samme rum.

Her kan for eksempel strengene på en guitar eller lignende svinge med, når der synges eller spilles i rummet. Resonansen giver her en lyd, som kan virke som forurenende for den klare og oprindelige lyd, der ønskes.

Det er derfor en gode ide at sikre, at der ikke er genstande i rummet, som kan skabe resonans, når man synger eller spiller. Især hvis det er med henblik på at optage musikken. Du bør derfor ikke have andre instrumenter i rummet, end dem du spiller på, hvis du vil undgå resonans.

Der findes en række lytteøvelser til, hvordan du kan påvise resonans på instrumenter. Du kan anvende disse ved at udføre bestemte øvelser, hvorved du kan justere din opsætning, så du undgår uønsket resonans.

For at der kan være resonans, skal en række ting være opfyldt. Hvordan disse skal opfyldes, kan man udregne matematisk.

Tak for støtten

Vi takker avXperten for deres støtte til vores indlæg her. På avXpertens webshop finder du alverdens smart teknologi samt grej til kontoret eller gamer rummet som fx ny gamer stole, et nyt tastatur, musemåtte eller headset.