Hver Er Hertz I Lyd?

Tirachard Kumtanom -

I denne artikel vil vi forsøge på at gøre dig en lille smule klogere på, hvad begrebet Hertz dækker over. Hertz bliver ofte brugt i sammenhænge, der har et eller andet at gøre med lyd. Men hvad betyder det egentlig? Det er netop det, du vil få svar på i denne artikel. 

Hver er Hertz i lyd? Hertz er en måde at måle frekvenser på, der er et udtryk for, hvor mange gange en lydbølge svinger i sekundet. Jo flere gange en lydbølge svinger pr. sekund, jo lysere vil tonen også være, og omvendt. Hertz påvirker ikke kraften af lyden, men derimod kun dybden. 

Nu har du nogenlunde styr på, hvad Hertz er for en størrelse, når vi snakker lyd. Vidste du så også, at menneskets øre kun kan opfatte svingninger mellem 20 og 20.000 pr sekund? Vi siger “kun”, men det er faktisk ret meget, og der er kæmpe forskel på den lyd, vi oplever, alt efter hvor mange svingninger der er tale om. 

Hvis man gerne vil måle, hvor kraftig en lyd opfattes, så skal man have fat i den måleenhed, der hedder decibel. Decibel er et udtryk for, hvor kraftig en lyd er. Jo højere decibel en lyd er, jo kraftigere opleves lyden også.